Laskemoona testimine Männikul leppa.fi tiimiga.

Täna Männikul ja homme, 29. märtsil Tartus on leppa.fi tiimi pealik Eestis õhupüssi laskemoona (pulkasid) testimas, mis on toodetud saksamaa firma H&N poolt.

Testimine siis toimub niiviisi, et püss pannakse fikseeritud pinki kruustangide vastu. Lastakse igast laskemoona seeriast/partiist 20-lasuline grupp, samal ajal mõõtes kuuli rauast väljumise kiirust, et kontrollida relva töökorda ja sobivust konkreetse partiiga. Täna oli testimisel kahe erineva diameetriga (4,49mm ja 4,50mm) ja erinevate kaaludega H&N pulkad “Finale Match Light” ja “Finale Match Heavy”.

Meelis oli esimesena varakult kohal, et testida nädal tagasi Waltherist saadud uuele rauale pulkasid. Seekord jäi saak kesiseks ja jooksvalt aasta käigus otsib Meelis veel testimisvõimalusi, et parim partii oma relvale leida. Laias laastus võib nii püssi kui ka püstoli testseeriad kategoriseerida järgmiselt:

  • Seeria kuni 106,0: halb
  • Seeria üle 106,0: kesine
  • Seeria üle 106,5: okei
  • Seeria üle 107,0: hakkab looma
  • Seeria üle 107,5: hea
  • Seeria üle 108,0: väga hea

Meelise parimaks seeriaks jäi partii, mis lasi järgmise grupi (kuna tegemist on uue rauaga ja esimene test sellele rauale, siis võrdluseks olemasolevat partiid kõrvale panna ei ole):

Vastavalt eelnevale mainitule, hakkab see grupp looma, aga suurvõistlusteks ja järgmiseks talveks jahib Meelis ikkagi partii ja raua kombinatsiooni, mis suudab üle 108,0 silma seerias lasta.

Kristina püstol uuesti testimist ei vaja, kuna 2018. a. suvel ostetud püstol on Waltheri poolt “medalivääriline”, mida tõestas ka 2019. a. jaanuari keskpaigas Saksamaal H&N tehases läbi viidud test, kus Kristina püstoli ja parima partii keskmine seeria on 108,4 – väga sarnane sellele, mida allpool Peeter Oleski relva kohta lugeda saate.

Sellegipoolest said täna Männikul mitmed teised laskurid väga häid testitulemusi. Parimaks näiteks saame võtta Eesti parima püstolilaskuri Peeter Olesk’i, kes sai oma püstolile suurepärase partii. Peeter küll isiklikult testimas ei saanud olla, aga sellegipoolest leidis ta mooduse, kuidas tema õhupüstol täna Männikule testimisele jõudis. Tema testi tulemused olid järgnevad:

Nagu me ülevalt grupi suuruste piltidelt näeme, siis vasakul pool on Peetri laskemoon, millega ta on siiani lasknud selle hooaja tulemused, kuid paremal poolsel pildil on päeva parim partii ja laskemoon, millega Peeter laseb kõik 2019. a. tulevad võistlused. Kui Peetri vana moonaga oli tema relva testpingist lastud seeria keskmine lask 10,77 silma, siis uue H&N partiiga on keskmine lask 10,85 silma. See teeb 0,8 punkti iga seeria kohta. Kuigi püstoli punktiarvestus on täisarvudega (ilma komakohtadeta), on see vahe suur ja teeb olulistel momentidel 9,9-st hoopis 10,0-i ja võib laskurile tagada finaalikoha.

Kas ka sinu relv vajab testimist? Homme on võimalik seda veel Tartus teha. Selleks võta ühendust Kaupo Kiis’i või Marko Leppä’ga esimesel võimalusel, sest homme on Tartus testimine planeeritud kell 10-17.

Samuti plaanib leppa.fi tulevikus veel Eestis laskemoona testimist läbi viia ja me informeerime Teid sellest oma kodulehel kiiskshooting.ee

Peatselt kirjutame pikemalt ka laskemoona testimisest tulirelvadele, sest tulirelvadele on see isegi veel olulisem kui õhkrelvadele, ning samuti on testide läbiviimine mõnevõrra keerukam ja täpsem.

Kommenteeri!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.