NCAA 2019 üliõpilasmeistrivõistlused

Tuleval nädalavahetusel (8. – 9. märts 2019) toimub selle aasta Ameerika Ühendriikide üliõpilaste meistrivõistlused püssilaskmises.

Mis on NCAA?

National Collegiate Athletic Association (NCAA) on Ameerika Ühendriikides ülikoolidevahelisi spordivõistlusi korraldav organisatsioon. NCAA on ülemaailmselt tuntud, kuna pakub paljudele sportlastele võimalust jätkata ülikooli kõrvalt väga kõrgel tasemel spordiga – erand ei ole ka laskmine. Kui kümmekond aastat tagasi leidis võistkondadest mõne üksiku rahvusvahelise laskuri (Itaallane Niccolo Campriani), siis tänaseks päevaks on konkurents kasvanud ka laskmises nii tihedaks, et pea igal Meistrivõistlustele pääsenud võistkonnal on vähemalt üks rahvusvaheline laskur/üliõpilane.

Milline on NCAA püssilaskmine ja selle formaat?

Sel aastal toimuva võistluse kohta leiab täpsemat informatsiooni NCAA kodulehel ning võistlusele traditsiooniks saanult on mõlemat võistuspäeva võimalik jälgida ka video vahendusel:

Võistluse formaat – Alates 2005. a lastakse harjutusi 3×20 lasku väikepüssist (distantsilt 15m siseruumis) ja 60 lasku õhupüssist (komakohtadeta). Õppeaasta jooksul selgitatakse 8. parimat võistkonda, kes pääsevad Meistrivõistlustele osalema. Meistrivõistlustele pääsemine on iga meeskonna eesmärk ja kõige enam on rõhk võistkondlikel tulemustel. Igal võistkonnal on viis sportlast, kellest 4 parima tulemused lähevad võistkondliku tulemuse arvestusse. Kahe harjutuse tulemused liidetakse, et selgitada parim võistkond. Lisaks on laskuritel ka individuaalselt võimalik end näidata – iga päeva lõpus toimub individuaalarvestuses 8. parimale laskurile finaal, kus selgitatakse individuaalsed medalistid.

Team KiiskShooting ja NCAA?

Miks me oleme sellest võistlusest huvitatud? Team KiiskShooting liige Meelis Kiisk oli Lääne-Virginia Ülikooli (West Virginia University – WVU) Püssivõistkonna liige 2011-2016 õppeaastatel, kui ta mainitud ülikoolis bakalaurusekraadi omandas.

Meelis oli WVU Püssivõistkonna liige 5 (viis) aastat, millest neljal aastal võitis ta WVU tiimi liikmena võistkondliku tiitli (aastatel 2013-2016). Lisaks võitis Meelis oma viimasel, 2016. aastal individuaalselt 3×20 lasku väikepüssi harjutuses individuaalse 2. koha võistkonnakaaslase Virginia Thrasher’i järel. Kel on huvi järele vaadata seda finaali, saab seda teha siin.

Lisaks – sel aastal on WVU jaoks ajalooline aasta – meistrivõistluste toimumise ajaloo jooksul on WVU võitnud kõige enam meistritiitleid (19 korda) ja esmakorselt ajaloos toimuvad võistlused Morgantownis – Lääne-Virginia Ülikoolis.

Team KiiskShooting jälgib ka selle aasta NCAA Üliõpilasmeistrivõistlusi püssilaskmises ning soovib kõikidele võistlejatele ja meeskondadele palju edu – las parim meeskond võitku!

This Post Has One Comment

  1. Meelis

    NCAA 2019 aasta üliuõpilasmeistrivõistluste esikolmik kujunes järgnevalt:
    1) Texas Christian University – 4699 punkti
    2) West Virginia University – 4692 punkti
    3) Air Force Academy – 4687 punkti

    Individuaalseid võitjad näed juba lõppprotokollist NCAA kodulehel ning on võimalik vaadata ka kordusi finaalidest.

Kommenteeri!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.